S tímto jídlem jsem se poprvé setkala tak před 15lety, když jsem jela na Slovensko. Přesněji jsme jeli za rodinou mého expřítele a jeho maminka tam uvařila právě tohle. Koukala jsem na to jako spadlá z višně a po prvním soustu jsem věděla, že u jednoho talíře nezůstanu.
Je pravdou, že já naprosto miluji vidličková jídla. To jsou jídle, u kterých nepoužíváte nůž. Nevím proč, ale hůlky nebo vidlička mě baví nejvíce.
Tohle jídlo je dokonale dochuceno restovanou cibulkou, která je zaprášená paprikou, smíchaná do brambor a těstovin. Zkuste to. Aspoň jednou. Vážně. Vážně je to výborné. A je to další národní Slovenské jídlo.
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 4
INGREDIENCE:
INGREDIENCE:
- 500 g brambor
- 250 g těstovin
- 1 polévková lžíce sádla (másla)
- 2 velká cibule/nebo 3 střední
- 1 kávová lžička mletého kmínu
- 100 g slaniny
- 1 polévková lžíce mleté papriky
- pepř
- čerstvá petrželka nebo pažitka
Dáme si vařit brambory ve slupce. Do dalšího hrnce si dáme vařit těstoviny.
Když jsou brambory uvařené, scedíme je a oloupeme. Těstoviny také scedíme a propláchneme studenou vodou.
Pokrájíme si nadrobno cibulku.
Rozpálíme si hlubokou pánev nebo hrnec. Když je rozpálený, přidáme do něj lžíci sádla.
Ihned přidáme pokrájenou cibulku a orestujeme jí dozlatova.
Přidáme drcený kmín a dále restujeme.
Pokrájíme si slaninu na kousky. Když cibule jemně zlátne, tak k ní přidáme tu slaninu. A dále restujeme.
Když je cibulka a slanina orestovaná, tak přidáme lžíci mleté papriky. Na to pozor. To je lehce orestujeme. Cca půl minuty. Pokud se spálí, bude hořká a zkazí se to celé.
A také pokrájené brambory a důkladně promícháme.
A na závěr opepříme. Solit nemusíte, protože sádlo a slanina je slaná.
Žádné komentáře:
Okomentovat