ŠVESTKOVÝ KYNUTÝ KOLÁČ S PERNÍKEM A DROBENKOU

Pokud hledáte koláč s vůní podzimu, tak jste tu správně.

Doba přípravy: 30 minut + 90 minut kynutí + 30 minut pečení
Náročnost: střední
Počet porcí: 10

INGREDIENCE:
Těsto:

  • 50 g cukru krupice
  • 450 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička perníkového koření
  • 200 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí nebo pytlíček suchého droždí


Posyp:

  • 500 g švestek


Drobenka:

  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g másla
  • 50 g cukru

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si vložíme suroviny na těsto do mísy. Odvážíme si cukr. A vložíme do mísy.

Přidáme mouku.
Dále přidáme perníkové koření.
Dále vejce.
Olej.
Sušené droždí (pokud používáte čerstvé, tak nechte vzejít kvásek).
A nakonec teplé mléko.
Důkladně uhněteme.
Těsto bude mít příjemnou konzistenci.
Necháme ho vykynout. Já ho nechávám vykynout v míse s krytkou a jen do otvoru dám utěrku. Vznikne tam krásné teplo a těsto pěkně kyne.
Zapneme si troubu na 170 stupňů.

Těsto rozprostřeme do velký plech. Nebojte se udělat opravdu tenkou placku, protože těsto ještě vykyne.
Na těsto poklademe švestky. Čím více, tím lépe.
Nakonec si připravíme drobenku a to tak, že smícháme všechny suroviny a prsty propracujeme.
Zahneme kraje a necháme ještě tak 15 minut po utěrkou kynout.
Pečeme cca 30 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat