BRAMBOROVÉ ŠIŠKY S KARAMELIZOVANÝMI ŠVESTKAMI

Všelijaké ovocné knedlíky a šišky s ovocem miluji. Na blogu jich naleznete hned několik. Miluji je z kynutého těsta, z tvarohového těsta i z toho bramborového. A na ty vám přináším recept právě dnes.

Tohle jídlo je super snadné a také dost variabilní. Stačí se podívat do lednice, jaké ovoce zrovna máte. Já se ale zaměřila na švestky a naučím vás úžasný recept na rozvar, který si s chutí dopřejí i vaše děti.



Doba přípravy: 30 minut 
Náročnost: střední
Počet ks: 40

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 500 g brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

Posyp:
  • 1 kg švestek
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička skořice
  • popř. med
  • měkký tvaroh
  • máslo na přelití
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si dáme vařit brambory a to ve slupce. Uvařené je necháme vychladnout (nejlépe přes noc) a oloupeme.
Brambory nastrouháme na jemno, přidáme vejce, sůl a mouku a zapracováváme.

Necháme si ještě další mouku připravenou, kdyby se nám těsto lepilo. Mouky tam nezapracovávejte ale o moc lépe a s těstem si spíš tak hrajte, než důkladně hnětat, ať z toho není bláto a s přidáváním a přidáváním mouky, ať z toho nemáte tvrdé šišky, kterými můžete hrát leda tak golf.

Na vál si nasypeme další mouku, položíme těsto a vždy si ukrojíme kousek, ze kterého uválíme malé šišky. 

Ty poté vaříme cca 5 minut ve vroucí vodě. Ihned po vyndání z vody k nim přidáme kousek másla, díky tomu se nám neslepí.
Na pánev si vložíme máslo a na kousky pokrájené švestky a restujeme. Nejlepší je to připravovat z hodně sladkých švestek. Pokud jsou kyselejší, tak můžete přidat med. Díky sladkosti ze švestek nebo přidanému medu se švestky krásně zkaramelizují. Nakonec přidejte skořici. Kdyby se vám to přichytávalo, tak přidejte trošku vody. Vznikne z toho taková omáčka.
Na talíř poskládejte šišky, přidejte měkký tvaroh, přelijte rozpuštěným máslem a přidejte švestkový rozvar.


Žádné komentáře:

Okomentovat