Buchty. Taková klasika a mně tu chyběla, ač jí pro vás mám nafocenou už dva roky. A až teď se dostávám k doplnění informací k receptu.
Buchty jsou v naší rodině velkou památkou. A to hlavně proto, protože moje prababička, maminky babička je uměla famózní. Vlastně na ní nemám jinou památku než tu, že stojí u její krásné historické pece a peče je.
A abych vás vtáhla do mé vzpomínky na ní, tak vám jí trošku popíši. Byla to taková ta malá babička s vlasy až po pas. Vlasy, které měla krásně stříbrné a motala si je do úhledného drdolu. K tomu nosila dlouhou sukni, přes kterou měla uvázanou zástěru, na které byl už znát podpis všech upečených buchet. A když jí mamka jednou koupila novou zástěru, tak se jí tak bála ušpinit, že si jí vždy uvázala kolem pasu a přes ní uvázala opět tu starou. Tohle je přesně moje vzpomínka na ní, kterou z hlavy nikdy nevymažu. Z tohoto světa odešla, když mi bylo kolem 4 let. A přesto jí v hlavě nosím a nosit budu. A chuť jejích buchet nezapomenu nikdy. A víte, co vždy říkala? Že buchty se vždy musí mašlovat sádlem. Děláte to také tak?
Buchty jsou v naší rodině velkou památkou. A to hlavně proto, protože moje prababička, maminky babička je uměla famózní. Vlastně na ní nemám jinou památku než tu, že stojí u její krásné historické pece a peče je.
A abych vás vtáhla do mé vzpomínky na ní, tak vám jí trošku popíši. Byla to taková ta malá babička s vlasy až po pas. Vlasy, které měla krásně stříbrné a motala si je do úhledného drdolu. K tomu nosila dlouhou sukni, přes kterou měla uvázanou zástěru, na které byl už znát podpis všech upečených buchet. A když jí mamka jednou koupila novou zástěru, tak se jí tak bála ušpinit, že si jí vždy uvázala kolem pasu a přes ní uvázala opět tu starou. Tohle je přesně moje vzpomínka na ní, kterou z hlavy nikdy nevymažu. Z tohoto světa odešla, když mi bylo kolem 4 let. A přesto jí v hlavě nosím a nosit budu. A chuť jejích buchet nezapomenu nikdy. A víte, co vždy říkala? Že buchty se vždy musí mašlovat sádlem. Děláte to také tak?
Doba přípravy: 90 minut (příprav, kynutí, pečení)
Náročnost: střední
Počet porcí: 4
INGREDIENCE:
- 20 g droždí
- 200-300 ml mléka (dle potřeby)
- 50 g cukru
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- půl lžičky soli
- citrónová kůra z půlky citrónu
- 1/2 vanilkového lusku
- 60 g tuku (30 g másla, 30 g sádla)
- 1 žloutek
- 2 lžíce rumu
Náplň:
Tvarohová
250 g tvarohu, 1 žloutek, 1,5 lžíce vanilkového cukru (domácího z pravé vanilky), lžička citronové šťávy, troška citronové kury, lžička rumu. Vše smícháme.
Maková
200 g máku, 1/4 mléka, 3 lžíce cukru, 1 lžíce rumu. Umletý mák vložíme do kastrůlku, zalijeme mlékem a povaříme, mícháme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme a vmícháme cukr a rum.
Povidlová
Já osobně kupuji domácí moravská povidla, která není třeba dochucovat. Jsou méně sladká a vlastně díky tomu jsou opravdu jediná, která mi chutnají. Jsou dochucená rumem a skořicí.
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve necháme vzejít kvásek. Odměříme si plnou dávku 200 ml mléka, ze které část odlijeme do velkého hrnku. Zbytek necháme na později.Tvarohová
250 g tvarohu, 1 žloutek, 1,5 lžíce vanilkového cukru (domácího z pravé vanilky), lžička citronové šťávy, troška citronové kury, lžička rumu. Vše smícháme.
Maková
200 g máku, 1/4 mléka, 3 lžíce cukru, 1 lžíce rumu. Umletý mák vložíme do kastrůlku, zalijeme mlékem a povaříme, mícháme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme a vmícháme cukr a rum.
Povidlová
Já osobně kupuji domácí moravská povidla, která není třeba dochucovat. Jsou méně sladká a vlastně díky tomu jsou opravdu jediná, která mi chutnají. Jsou dochucená rumem a skořicí.
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí.
Přidáme lžičku cukru a špetku soli.
A 1 lžíci hladké mouky.
Důkladně promícháme vidličkou.
Přiklopíme a čekáme, až vzejde. Jen pozor, ať to není hrnečku vař :-)
Mezitím si odvážíme mouky a vložíme do hnětací mísy.
Odvážíme si i cukr a také přidáme do mísy.
Přidáme sůl.
Ostrouháme kůru z chemicky neošetřeného citrónu.
A přidáme do mísy.
K surovinám přidáme do mísy vzešlý kvásek.
Ještě nesmíme zapomenout na vanilkový lusk. Pokud ho nemáte, tak můžete přidat trochu vanilkového extraktu.
Do hnětací mísy ještě přidáme žloutek.
Rum.
Rozpuštěné sádlo s máslem. Lepší je na pokojovou teplotu.
A zbytek vlažného mléka.
Všechny suroviny uhněteme.
Takto by mělo vypadat uhnětené těsto. Kdyby bylo moc husté, tak přilijte ještě trochu mléka.
Uhnětené těsto posypeme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou.
Odložíme na teplé místo a necháme nakynout. Mělo by zdvojnásobit své množství
A takto vypadá nakynuté těsto.
Připravíme si nějakou pečící formu, do které budeme buchty vkládat. Rozpustíme si sádlo, kterým vymažeme formu. Poté také každou buchtu.
Vždy si odřízneme kousek těsta, v ruce z něj vytvoříme placku, přidáme lžičku náplně a zabalíme. Ukládáme buchtu spojem dolů. Ihned pomašlujeme sádlem.
Omaštěné buchty vložíme do rozpálené trouby na 180 stupňů a pečeme cca 15-20 minut do zlatava.
Žádné komentáře:
Okomentovat