Pravidelně o velkých prázdninách nás hlídala teta. Je o 10 let mladší jako moje mamka a tak nám byla spíš takovou kamarádkou. Hodně se na tom podílela i její povaha. Byla učitelkou v mateřské školce a tak byla doslova prdlá a s dětmi to uměla. Sama má 2 dcery a tak jsme pravidelně trávili čas na chatě s ní, bráchou a sestřenkami.
No ale k tý rajdě. Zrovna taková rajská nám chutnala úplně nejvíc, což mé tetě dělalo obrovskou radost. Oběd byl rychle na stole a my vždy doslova vylízali talíř. Rajská totiž spadá do takového toho vidličkového jídla, tedy jídla, ke kterému mi stačí pouze vidlička a nemusím jíst celým příborem. To miluji doteď.
Někdo k rajské miluje hovězí plátek a knedlík a já jí miluji klidně úplně bez masa (popřípadě s čuftami) a těstovinou. A přesně takhle bude vypadat i dnešní recept.
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 6
INGREDIENCE:
Čufty:
- 500 g mletého masa (lze použít krůtí, hovězí, vepřové, mix hovězí vepřové nebo telecí)
- sůl, pepř, trocha petrželky
- 1/2 malé cibulky
Omáčka:
- 1 a 1/2 střední cibule
- 1 lžíce přepuštěného másla nebo řepkového oleje
- 3 střední mrkve
- 1 střední petržel (nemusí být)
- 3 plechovky pokrájených rajčat
- 1 malý rajský protlak
- 3 bobkové listy
- skořice, sůl, pepř, cukr dle chuti
- 300 ml zeleninového nebo hovězího vývaru plus voda (vývar lze nahradit pouze vodou)
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme čufty. Do mletého masa přidám zarovnanou lžičku soli, trochu pepř, posekané petrželky a na opravdu jemno pokrájenou cibuli. Vše rukami promícháme a vytvoříme malé kuličky. My je děláme cca 2 cm veliké.
A nyní začneme dělat omáčku.
Rozpálíme si hrnec na střední plamen, přidáme tuk a na jemno pokrájenou cibuli. Restujeme do zlatava.
Oloupeme si a pokrájíme mrkev (popř. i petržel) na kostičky.
Když nám cibule začíná zlátnout, tak k ní přidáme mrkev (popř. i petržel) a také lehce orestujeme.
Dále přidáme rajčata, rajský protlak, vývar nebo vodu, bobkové listy, trochu soli a pepře a povaříme.
Když nám zelenina změkne, tak vyndáme bobkové listy a důkladně rozmixujeme do hladka. Kdyby byla omáčka hustá, přidáme ještě trošku vody.
Nakonec celou omáčku dochutíme skořicí, cukrem a solí. Opravdu to chce pomalu přidávat, popř. ještě mixovat tyčovým mixérem a ochutnávat. Nejde říct přesný poměr, protože někdy jsou rajčata sladší a někdy kyselejší. Ale nebojte se toho, někdy to spolkne opravdu dost skořice, cukru i soli.
Nyní necháme omáčku pomaličku probublávat a vrátíme se k masu.
Rozpálíme si pánev a vložíme na ní kuličky masa. Tady opravdu záleží, jaké maso použijeme. Pokud krůtí nebo telecí, tak je dobré pod maso přidat trochu přepuštěného másla. Takové vepřové je hodně tučné a během chvíle pustí svůj tuk.
Kuličky opečeme ze všech stran tak, aby se nám tuk a výpek nepřepaloval, lepší je zvolit střední plamen.
Nyní vyjmeme kuličky z pánve a pokud není výpek přepálený, tak do něj nalijeme trošku vody a rozpustíme ho a nalijeme do omáčky. Přidá další chuť.
Kdyby byl ale výpek přepálený, tak to nedělejte.
A to je vše. Opět ochutnáme omáčku, popř. ještě dochutíme a můžeme podávat. Výborná je s houskovým knedlíkem, já jí ale miluji ze všeho nejvíc s obyčejnými těstovinami.
Kdyby na vás bylo omáčky hodně, nebojte se jí ihned zamrazit. My si takhle vždy odložíme cca 3 porce a když se nám nechce vařit, je to skvělá pomoc.
Žádné komentáře:
Okomentovat