ČESKÉ KYNUTÉ KOLÁČE

A je to tady. Konečně jsem se k tomu dostala a sepisuji vám recept na mé vyhlášené koláče. Aspoň tedy v okolí naší rodiny, přátel a teď už i sousedů :-D.

Tyto koláče peču opravdu od mala. Pamatuji si, že jsem jejich pečení milovala z celého pečení nejvíc. Asi i proto, že se do toho nikomu moc nechtělo a když už jsem je upekla, tak si každý libovat. 

Když už jsem je pekla, tak většinou z dvojnásobné dávky. Někdy i trojnásobné. Když se mamka vrátila z práce, tak nechápala. Koláče jsme měli po celé kuchyňské lince, po celém jídelním stole, ale i konferenčním. Dělala jsem vždy x náplní a doslova si v tom libovala.

Tak snad se vám bude recept zamlouvat, bude se vám s těstem dobře pracovat a koláče se stanou takovou vaší stálicí u vás doma.

Doba přípravy: 90 minut (příprav, kynutí, pečení)
Náročnost: střední
Počet porcí: 25 koláčů

INGREDIENCE: 
  • 20 g droždí
  • 300 ml mléka 
  • 50 g cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • půl lžičky soli
  • citrónová kůra z půlky citrónu
  • 60 g tuku (30 g másla, 30 g sádla)
  • 1 žloutek

  • 1 bílek na potření
Náplň:
Tvarohová
250 g tvarohu, 1 žloutek, 1,5 lžíce vanilkového cukru (domácího z pravé vanilky), lžička citronové šťávy, troška citronové kury, lžička rumu. Vše smícháme.

Maková
200 g máku, 1/4 mléka, 3 lžíce  cukru, 1 lžíce rumu. Umletý mák vložíme do kastrůlku, zalijeme mlékem a povaříme, mícháme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme a vmícháme cukr a rum.

Povidlová
Já osobně kupuji domácí moravská povidla, která není třeba dochucovat. Jsou méně sladká a vlastně díky tomu jsou opravdu jediná, která mi chutnají. Jsou dochucená rumem a skořicí, nedoslazovaná.

Nejlepší kombinací pro mě je ale půl lžičky povidel a 1 lžička tvarohové náplně.

Drobenka:
50 g másla. 50 g cukru krupice nebo krystal, 50 g polohrubé mouky. Smícháme.


Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve necháme vzejít kvásek. Odměříme si plnou dávku 300 ml mléka, ze které část odlijeme do velkého hrnku. Zbytek necháme na později.
 Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí.
 Přidáme lžičku cukru a špetku soli.
 A 1 lžíci hladké mouky.
 Důkladně promícháme vidličkou.
 Přiklopíme a čekáme, až vzejde. Jen pozor, ať to není hrnečku vař :-)
 Mezitím si odvážíme mouky a vložíme do hnětací mísy.
 Odvážíme si i cukr a také přidáme do mísy.
 Přidáme sůl.
 Ostrouháme kůru z chemicky neošetřeného citrónu.
 A přidáme do mísy.
 K surovinám přidáme do mísy vzešlý kvásek.
Odvážíme si máslo a sádlo a přidáme do mísy.
 Do hnětací mísy ještě přidáme žloutek.
 A zbytek vlažného mléka.
 Všechny suroviny uhněteme. Hněteme cca 20 min. Díky tomu bude těsto krásně propracované.
 Takto by mělo vypadat uhnětené těsto. Kdyby bylo moc husté, tak přilijte ještě trochu mléka.
 Uhnětené těsto posypeme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou.
Odložíme na teplé místo a necháme nakynout. Mělo by zdvojnásobit své množství.
Já mám v troubě přímo program kynutí, ale pro ty, kteří to nemají a nemají topení jako já (máme podlahové) mám další tipy.

Můžete si napustit větší mísu teplou vodou a do ní ponořit mísu s těstem. Teplo jde od spodu a těsto krásně nakyne.
Můžete ale také zapnout ve své troubě teplotu a ta by měla být cc 35 stupňů, rozhodně ne více jak 40, to už by se začalo těsto péct a to nechceme. Jakmile se trouba zahřeje, tak jí vypněte a mísu vložte do trouby.
 A takto vypadá nakynuté těsto.
Nyní vyválíme těsto na cca 1 cm tlustou placku a vykrájíme pomocí skleničky. Já z této várky dělám 25 koláčů. Ale velikost je čistě na vás.
Na vál si nasypeme hladkou mouku a do ní vždy obtiskneme dno skleničky a následně jím uděláme důlek do vykrojeného koláčku.

Okraje koláčku potřeme bílkem.
Do každého koláčku přidáme půl lžičky povidel. Ale náplň je čistě na vás. Já to mám takto nejraději.
Poté přidáme 1 plnou lžičku tvarohové náplně (recept viz výše). A posypeme drobenkou (recept také výše).
Koláče pečeme ve vyhřáté trouba na horkovzduch na 180 stupňů.
Já přidávám ještě 1 stupeň páry. Pokud nemáte tuto možnost, tak do trouby vložte teplu odolnou misku s vodou. Koláče budou díky tomu krásně vláčné.
A máme hotovo. Kdo je vyzkouší?


1 komentář:

  1. Zdravím,
    chci moc poděkovat za tento recept, koláče jsou boží, byla jsem z nich nadšená. Poprvé se povedly moc a teď mi akorát kyne těsto na druhý pokus 😁

    OdpovědětVymazat