Pravdou je, že tohle kuře na paprice nechutná jako to, které známe z dětství. Ale na druhou stranu vždy chci, aby jídlo mělo nějaký lepší základ, než jen smetanu, mouku a sušenou papriku a tak jsem to zkusila. Výsledek byl více jak překvapující. A to v tom dobrém slova smyslu.
Sice jsem se omáčku stále snažila dochutit tak, aby více seděla té klasické, ale když jsem pak viděla, jak to chutnalo manželovi a hlavně Tobínkovi, tak jsem si řekla, že se o to pokoušet bylo zbytečné. Tobínek snědl dva plné talíře, večer další a 3 dny na to jsem tohle jídlo vařila znovu.
Tak se zkuste oprostit od té klasické chuti a dějte šanci i tomuto receptu.
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 5-6
INGREDIENCE:
- 3 kuřecí stehna
- řepkový olej nebo ghi
- 1 velká cibule
- 1 střední mrkev
- 100 g tlustostěnné červené papriky
- 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru (i voda postačí v nouzi)
- 1-2 lžíce mleté papriky (dle toho, jakou máte doma, někdy je kvalitnější a chuťově výraznější)
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- sůl a pepř
- 1 kelímek 31% smetany
- lžíce másla a 2 lžíce hladké mouky na světlou jíšku
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Na troše tuku si orestujeme na jemno pokrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, tak k ní přidáme na kostičky pokrájenou mrkev a papriku a orestujeme. Poté zalijeme vývarem, přidáme mletou papriku, bobkový list, nové koření, sůl i pepř a nakonec přidáme kuřecí stehna. Vaříme do změknutí kuřete. Mělo by doslova odpadat od kosti.Poté vyjmeme kuře, nové koření a bobkový list a omáčku důkladně rozmixujeme. Dejte si na tom záležet, aby bylo opravdu jemná.
Omáčku zalijeme smetanou a dochutíme. Někdy je potřeba přidat ještě trochu sušené papriky, někdy sůl a pepř.
Pokud je omáčka řídká, tak si připravíme jíšku. Na pánev vložíme máslo a hladkou mouku a jemně opečeme. Do této omáčky se ale dává světlá jíška, tak opravdu jen trochu. Přidáme do omáčky a důkladně rozmícháme. Díky jíšce by měla zhoustnout.
Jelikož já osobně mám problém s vařeným kuřetem a věřím, že nejsem sama, tak nakonec obereme kuře od kostí, na pánev si přidáme trošku másla, kousky kuřete a můžeme jemně osolit a opepřit. Kuře lehce orestujeme, aby chytlo krásně zlatavou barvu a hlavně dostalo opečenou chuť.
Jako přílohu máme nejraději vařené těstoviny.
Tak jsem zvědavá, jak vám bude chutnat :-).
Dnes uvařeno, jen bez cibule, ale je to výborné!!!
OdpovědětVymazat