Doteď si
pamatuji ten okamžik, kdy se to u mě zlomilo. Jednou jsem si koupila poctivá
česká povidla vyráběná jednou Češkou a to v malovýrobě. Tehdy jsem je koupila
náhodou a doteď ji zůstala věrná (jmenují se Dobrá povidla). Až tehdy jsem
zjistila, proč jsem povidlové pokrmy posouvala až na poslední místo. Cukr. Za
mě byla doposud všechna povidla přeslazená. A tato? Dokonale dochucená,
příjemně nasládlá, ale i lehce nakyslá. Přesně taková, jaká jsou pouze ze
švestek, popřípadě dochucená skočicí a rumem. Tato povidla používám na Mrkvové
rohlíčky, které naleznete také u mě na blogu.
Jak jsem se
dostala k výrobě vlastních? Kvůli babičce. Má nádhernou chalupu s ještě
krásnější zahradou. Ta je plná ovocných stromů a zahradního ovoce. Pokaždé,
když k ní jedu, tak si přijdu jako v jiné světě. Jen tam se zastaví čas. Vždy
prosím babičku, aby mi vyprávěla o tom, jak tuto chalupu objevila, co na ní vše
postavila vlastníma rukama a co dále zvelebila, kdy jaký strom sázela a proč je
jabloň právě tam, kde je. Tyto příběhy jsem slyšela od mé babičky už tak 100x a
vždy si je od ní vyprosím. Ona si už nepamatuje, že mi je někdy vyprávěla a tak
mi o nich vždy povídá s takovým nadšením a do takového detailu, jako kdyby je
vyprávěla poprvé.
A právě od mé
babičky mám buď příval ovoce nebo nic. Často tam totiž uhodí jarní mrazíky a
všechny květy na stromek zmrznou a pak neplodí. Letos je to po dlouhé době, kdy
aspoň nějaká úroda je. Jsou blumy, jablka a ořechy. Zázrak!
Když mi včera
otčím dovezl plné přepravky jablek a blum, tak jsem ihned věděla, co budu
dělat.
Často ale
jablíčka oloupu, nakrájím na plátky a zamrazím. Pak je používám na Babiččinchalupářský koláč, který také naleznete na mém blogu. Takto mě to naučila
babička. V mrazáku jsem ale neměla místo a tak jsem se pustila do povidel.
Poctivých. Domácích. Nepřeslazených. Ovoněných skořicí a rumem. Takových, jaký
je miluji úplně nejvíce.
A co s nimi dále dělám? Nejčastěji je přidávám do Mrkvových rohlíčku nebo Kynutých koláčů. Do těch dám vždy tvaroh a navrch dám lžičku povidel. Je to taková skvělá kombinace.
Tak jdeme na
ně. Věřím, že si je zamilujete.
Doba
přípravy: 6 hodin
Náročnost: malá
INGREDIENCE:
- 4 kg ovoce (blum,
švestek, jablek, hrušek nebo kombinace těchto)
- 2 lžíce mleté skořice
- 2 dcl tuzemského
rumu (rozdělený na 2 části)
- 2 dcl vody
Tip: Nebojte se kombinovat.
Naposledy jsem připravovala povidla, do kterých jsem dávala 2/3 blum a 1/3
jablek. A byla skvělá.
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si umyjeme a vypeckujeme ovoce. Slupku na ovoci necháme. Ovoce zbavíme pouze pecky nebo jadřince.
Ovoce pokrájíme na cca 2 cm velké kousky a vložíme do hrnce.
Přidáme mletou
skořici.
Ovoce zalijeme 1 dcl rumu (druhou dcl necháme na později) a 2dcl vody.
Celou směs přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme na střední (já dala 5 z 9stupňů) a necháme celou směs pomalu probublávat cca 3 hodiny a to bez pokličky. Nezapomínejte ale směs promíchávat. Má tendenci se usazovat a přichytávat ke dnu!
Po 3 hodinách celou směs důkladně rozmixujeme ponorným mixérem nebo ve smoothie makeru.
Přilijeme
zbylou 1 dcl rumu, plamen stáhneme na minimum (já dala 1,5 z 9stupňů) a necháme
další cca 2 hodiny prohřívat a redukovat. Takto redukujeme do té doby, až budou
povidla hustá. Po vystydnutí ale ještě trošku zhoustnou.
Mezitím si
vymyjeme a nejlépe vyvaříme zavařovací sklenice a necháme důkladně vysušit.
Tohle je ale lepší dělat den předem.
Ke konci celou směs přivedeme k varu, vypneme a ještě jednou důkladně rozmixujeme.
Na závěr celou směs nalijeme do sklenic (já používám široký trychtýř, abych neumazala hrdlo sklenice), uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Necháme důkladně vystydnout.
A je to. Sklenice lze popsat a darovat jako jedlý dárek.
A jelikož se mě často ptáte na spotřebiče, tak přikládám článek o těch, které jsme nakonec vybrali. V článku máte přímo prokliky na dané spotřebiče.
Žádné komentáře:
Okomentovat