Kdo si kuchařku pečlivě pročítal, tak se dočetl, že je to sbírka rodinných receptů. Některé jsou dokonce od praprababičky. Některé jsou ale takové, které vznikly v době, kdy jsem stála jako nováček v kuchyni a zkoušela vařit. Natolik se ale uchytily, že je máme v oblibě nejen my, ale už i vy.
Když jsem sestavovala obsah kuchařky, tak jsem se ptala hlavně vás, mých čtenářů. S nadšení jsem si pročítala recepty, které jste uváděli jako prioritní. Nejlepší na tom bylo to, že jsme se do jednoho shodli. Já to totiž viděla úplně stejně. A tak co se otisklo, bylo hlavně vaším přáním, které jsem s radostí vyslyšela.
A proč píši v úvodu, že je to sen nesen? I když mi denně psalo opravdu hodně lidí, abych vydala kuchařku, že vás nebaví stále vařit z tabletu, tak jsem to nikdy neměla jako svůj sen, prioritu. Vím, kolik práce za tím je. A nevěřila jsem si, že bych to někdy zvládla. Jedno přání jsem ale měla. Vydat kuchařku pro své děti. Už jsem si pomalu fotila recepty do šuplíku a jednou jsem je chtěla sestavit ve fotoknize a vytisknout jim je, aby je měly jako sbírku receptů ze svého života. Můj nápad, vaše dotazy a nabídka z nakladatelství se spojilo a vznikla z toho nakonec tato kuchařka.
Kuchařka, do které jsem dala kus sebe. Jak já vždy říkám, je stejně dokonale nedokonalá jako já. Kuchařka, která třeba jednou nahradí celý blog. Protože knihu můžete mít na celý život, blog bude fungovat jen do tehdy, dokud budu platit doménu. Zatím nemám v plánu nic rušit, přeci jenom je tam přes 1 000 článků, ale člověk nikdy neví. Proto jsem vděčná, že jsem se nakonec do psaní a focení kuchařky pustila a nyní i já mohu vařit podle knihy a ne podle věčně zhasínajícího se displeje na mobilu. :-)
Tak věřím, že se vám bude líbit i přes to, že v prvním vydání vzniklo několik chyb. Za ty se z celého srdce omlouvám. Ale když budu citovat slova většiny, tak díky tomu, že si tam uděláte pár poznámek, tak se z té kuchařky Naše stane rázem ta Vaše naše.
Už v knize vás ponoukám, abyste si do ní psali, dělali poznámky, dopisovali možné suroviny, které lze nahradit, obměnit nebo přidat. Mnoho receptů je hodně variabilních a věřím, že díky tomu si všechny recepty osvojíte a zapíší se i do vašeho pravidelného jídelníčku.
Už tři týdny ve dne v noci pracujeme na editu a korekci. Knihu za tu dobu vidělo několik externích editorů a korektorů, které jsem zaplatila, abychom vše dotáhli k dokonalosti. Plus na ní pracuje tým z nakladatelství. Snažíme se podchytit úplně vše, proto jsem už opravenou kuchařku dávala ještě přečíst několika známým z mého okolí, kteří mají korekci jako svůj koníček (aby to vidělo i to amatérské oko). Každý tam našel to své, vše jsme zhodnotili a zanesli. A nyní je už na trhu další dotisk, který poznáte tak, že bude na obalu knihy napsáno "Aktualizované vydání". Je to takový papírový proužek, který si můžete následně sundat. Mělo by to být ale uvedeno i v zadní části kníhy.
KNIHU MŮŽETE KOUPIT například ZDE.
Stále se ale držím toho, že vychází ze mě, z mé mluvy, stylu vyjadřování a hlavně psaní, které znáte z blogu. :-)
A teď k těm chybám. Chci být maximálně transparentní a fér. Každý vniklý nedostatek mi vytvářel vrásky na čele. Nejvíc mě tížila představa, že někdo s láskou vaří daný pokrm a on se mu nepovede, protože tam není vše uvedené úplně přesně. A tak se maximálně snažím napravit své chyby, šla jsem s kůži na trh a vše sepsala na Instagramu. Jsem si ale vědomá, že ne každý má Instagram a tak nakonec vše sepisuji sem. Protože si myslím, že hlavně sem chodí ti, kteří knihu doma mají.
Zde vám vypíši to, co je dobré si v knize poznamenat.
Strana 34 Quiche. V postupu je zakysaná smetana, opravit jen na smetana. Tato chyba bohužel vznikla výběrem jedné z alternativ, protože ve svém původním receptu používám obě, tu nebo tu. Takže kdybyste náhodou doma neměli smetanu ke šlehání, která je uvedená v ingrediencích, tak se nebojte sáhnout ve stejné gramáži po zakysané smetaně. Která chuť jemně pozmění, ale obě varianty jsou dokonalé.
Žádné komentáře:
Okomentovat