A máme tu období krémových polévek a těch hustých samozřejmě. Jak já ten podzim miluji. Vůně jablek a skořice se line kolem nás, svíčky pálíme o sto šest, vychutnáváme si teplá jídla, která nás zahřejí stejně tak, jako svetr do kterého se s chutí chumláme.
A tak jsem si říkala, že je na čase začít přidávat nové recepty na blog a tuhle polévku vám rozhodně dlužím.
Dětskou verzi vám jako vždy přidám na @vyrobenozlasky na Instagram. Tu klasickou máte tady. Je to rychlé, chutné a samozřemě dobré. Aspoň pro ty, kdo má rád květák.
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Počet porcí: 6
INGREDIENCE:
- 100 g slaniny
- 2 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 střední květák
- cca 1-1,5 litru vody nebo zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání 31 %
- 5 bobkových listů
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- sůl, pepř
Dále:
Můžete přidat po rozmixování 5 pokrájených brambor nebo (a) mrkve
Opečené houstičky na másle
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si pokrájíme slaninu a cibuli na jemné kostičky.
Pomaluje to spolu restujeme, aby se uvolňoval tuk ze slaniny a cibule zlátla.
Poté přidáme česnek, na růžičky rozebraný květák a zalijeme vodou nebo vývarem.
Přidáme smetanu, bobkové listy, muškátový oříšek, sůl a pepř.
A vaříme do úplného změknutí květáku a to bez pokličky, aby se mohla vypařovat tekutina z polévky.
Když je květák měkký, tak vyjmeme bobkové listy a vše důkladně rozmixujeme.
Kdyby byla polévka moc hustá, můžeme naředit vodou nebo vývarem. Kdyby byla moc řídká, tak jí ještě chvíli povaříme bez pokličky, aby se tekutina zredukovala.
Na závěr můžeme do rozmixované polévky pokrájet brambory na kostičky a mrkev na kolečka a povaříme do změknutí.
Můžeme jí ale ponechat krémovou a k tomu opéct kostičky pečiva na másle.
A je to.
Žádné komentáře:
Okomentovat